Probiotikumok

 

Az egészség szempontjából elő­nyös baktériumokat tartalmazó ételek jó hatásáról már az Ószövetség perzsa változatában is találhatunk utalást, mi­szerint „Ábrahám hosszú életét a sava­nyított tej fogyasztásának köszönhette” (Genesis 18:8). Plinius, kr.e.76-ban, fer­mentált tejtermék fogyasztását javasolta gastroenteritisben. Az 1908-ban Nobel díjjal kitüntetett Mecsnyikov kifejtette, hogy a Lactobacillus tartalmú fermentált tejtermékek (aludttej) fogyasztása csök­kenti a bélben levő, toxint termelő pato­gének számát. Azt gondolta, hogy „a jó baktériumok megakadályozzák a mér­gező anyagokat gyártó rossz baktériu­mok elszaporodását”. Emellett azt is fel­tételezte, hogy „a betegségek és a korai öregedés oka a vastagbélben zajló ön­mérgeződés, mely megakadályozható”1965-ben született meg a probi­otikum fogalma (a „pro bios” – az életért kifejezésből), mely alatt olyan baktériu­mokat értettek, melyek képesek helyre­állítani a bélflóra egyensúlyát. Később pontosan definiálták a fogalmat, mely szerint:A probiotikumok olyan készítmé­nyek, melyek élő, speciálisan kivá­lasztott, a bél szempontjából rele­váns mikroorganizmusokat (legin­kább Lactobacillusok és Bifidobacte­riumok) megfelelő számban tartal­maznak és ezek fiziológiásan ked­vező hatást fejtenek ki a humán szervezetben orális alkalmazásukat követően. (Fuller R.: „PROBIOTICS: The scientific basis”) Továbbá meghatározták azokat a készítményekben található baktériu­mokkal szemben támasztott követelmé­nyeket (kritériumokat), melyek alapján azok emberben alkalmazhatóak:

  • Humán eredetűek
  • A természetben nem patogének
  • Rezisztensek a technológiai folyama­tok destruktív hatásával szemben
  • Rezisztensek a gyomorsav és az epe­savak destrukciójával szemben
  • Megtapadnak a bél epitheliumán
  • Rövid idő alatt is kolonizációra képe­sek a béltraktusban
  • Antimikrobalis anyagokat termelnek
  • Modulálják az immunválaszt
  • Befolyásolják a metabolikus folyama­tokat: pl.: cholesterol asszimiláció, vita­min produkció etc.

 

prebiotikumok olyan nem emészthető oligoszacharidok (inulin, lactulose, fructo-oligosaccharidok etc.), amelyek segítik a probiotikumok kolo­nizációját, gátolják a patogéneket, ser­kentik a rövid C-láncú zsírsavak pro­dukcióját.

Színbiotikumok olyan készítmé­nyek, melyek probiotikumot és prebioti­kumot egyaránt tartalmaznak. A modern (komplex) készítmények természetesen színbiotikumok, de az egyszerűség kedvéért a probiotikum kifejezést használják. 

A humán egészséges bélflóra

Születéskor az újszülött béltraktusa steril, kolonizációja az anyai vaginális flóra baktériumaival (enterobacteraceae, streptococcusok, staphylococcusok) kezdődik. Ezek a mikroorganizmusok részben megtelepednek, részben az oxigén metabolizációjával kedvező – anaerob – környezetet teremtenek a Lactobacillusok és Bifidobacteriumok megtelepedésének.  A fokozatosan kialakuló mikroflóra mennyiségi és minőségi összetételét – anyatejes táplálás esetén – eleinte a colostrumban jelenlévő IgA, majd az immunrendszer B-lymphocytái szabályozzák szekretoros IgA-n keresztül. A kialakuló mikroflóra tagjai jelentős szerepet játszanak a bélhám (villusok, crypták) érésében, az angingenezisben. immunmoduláns szerepük is van, melynek hatására az újszülött Th2 túlsúlyú cytokin profilja fokozatosan az egyensúly irányába tolódik el. Ezen folyamatok jelentőségét igazolja, hogy a „csíramentes” állatok súlya, bélhámjuk fejletlensége (az epithelialis proliferáció csökknet, villusok vékonyabbak, crypták sekélyebbek) és a Peyer plaque-jainak fejlettsége (kevesebb kisebb centrum germinatívum, plasmasejtek nincsenek) elmarad az egészségesekhez képest. Humán vonatkozásban is igazolták, hogy a császármetszéssel született, nem anyatejes táplálásban részesülő és tartósan csíramentes közegben (inkubátor) tartott gyerekekben ez a folyamat mintegy 2-4 hetet késik vagy nem is alakul ki tökéletesen.Az egészségesen kialakult bélflóra méretei megdöbbentőek. A közösséget mintegy 400-500 faj alkotja, melynek egy része állandó (autochton), más részük csak átmenetileg tartózkodik az emésztőtraktusban (allochton). A csíra­szám szám a gyomortól a rectumig haladva 103-1012/g-ig változik. Ha tömegüket lemérnénk, kb. 1-1,5 kg-ot nyomna! 100-szor több gént hordoznak mint a teljes humán genom.Óriási metabolikus aktivitást képviselnek, ezért sok szerző az „anaerob bioreaktor” kifejezéssel illeti ezt a kö­zösséget, mely fermentációs termékei­vel napi energiaszükségletünk mintegy 10%-át képes szolgáltatni. Egyrészt serkentik az epithel sejtekben a fuco­sylált glikánok termelését, melyet saját energiaforrásként használnak, másrészt olyan metabolitokat termelnek, melyek szekunder módon protektív nutriensek mint az arginin, a glutamin, és a rövid láncú zsírsavak. Részt vesznek a meg nem emésztett és az emészthetetlen polysaccharidok (pl.:cellulóz) lebon­tásában. Segítik számos ásványi anyag felszívódását (Ca, Mg, Fe) és emellett a vitaminokat is termelnek számunkra (B ­vitaminok, K-vitamin). Az ép bélflóra a bél motilitására is pozitív, szabályozó hatást gyakorol. Számos állatkísérlet igazolta, hogy á bélflóra baktériumai fontos szerepet játszanak a bélmotilitás fiziológiás cik­lusában, főleg az aborális MMC (Migrating Myoeletric Complex) kialaku­lásában és kevésbé a postprandialis myoelektromos válaszban. A hatás a kü­lönböző neuropeptidek és neurome­ssengerek szabályozása, illetve a bak­teriális (anaerob) fermentációs produk­tumok direkt hatásán keresztül érvé­nyesül. A csíramentes állatokban a mo­tilitás lassul, a migrációs komplexek között hosszabb intervallumok mutat­hatók ki. A legkifejezettebben a Lacto­bacillusok és a Bifidobacteriumok fokoz­zák a motilitást.

A bélflóra biológiai aktivitása

A bélflóra biológiai aktivitását három szinten fejti ki. Ezek a folyama­tok egyrészt a microbiota saját túlélését és fejlődését biztosítják, másrészt a gaz­daszervezet számára is létfontos-ságú­ak. A bonyolult mechanizmusok számos eleme még nem ismert teljesen, de az eddig felhalmozott tudás is érzékelteti óriási jelentőségüket.

Intermikrobiális kapcsolatok

Az utóbbi idők egyik legérdekesebb felfedezése volt a baktériumok egymás közötti kommunikációját biztosító sejt-­sejt szignálrendszer (Quorum Sensing). A szignál-molekulák (autoinducerek) olyan fehérjék, melyek species-species és interspecies kommunikációt biztosí­tanak. Szerepük van a bakteriális biofilm kialakításában és a patogenitást biztosí­tó gének expressziójában is. Tehát mind a bélflóránk tagjai, mind az akvirált patogének így kommunikálnak.A flóra egyik legfontosabb fiziológiás szerepe az emésztőtraktus védelme a patogének megtelepedésével szemben (kolonizációs rezisztencia). Ezt számos összehangolt mechanizmus biztosítja. A legegyszerűbb az, amikor a flóra bak­tériumai a mucosához tapadva az epithel sejteken lévő receptoron kompetícióba lépnek a patogénekkel. A flóra számos a patogének adhézióját gátló fehérjét is termel és egyes tagjai a patogének növekedésének direkt gátlá­sára is képesek. A Lactobacillusok hidrogén-peroxid­ot és baktericid anyagokat termelnek. A Bifidobacteriumok és a Lactobacillusok által termelt acetát, lakfát pH csökkentő hatása gátolja a patogének szaporo­dását.

Mikróba-epithelium

A flóra baktériumai és az epithel sej­tek közötti kommunikáció legújabb is­mereteink szerint szintén szignálmo­lekulák révén történik. A patogénekkel szembeni kolonizációs rezisztencia biz­tosításában igen érdekes mechaniz­mus, ahogyan a Bacteroides thetaiotao­micron a patogénekre baktericid hatású fehérjék szintézisét indukálja a Paneth­-sejtekben. A microbiota egyes baktériu­mai képesek az epithel sejtekben ser­kenteni a fucosylált glikánok termelését, melyeket aztán saját energiaforrásként használnak fel. Ugyanakkor a flóra szá­mos olyan metabolitot termel, melyek szekunder módon protektív nutriensek (arginin, glutamin, rövid szénláncú zsír­savak) az epithel számára. Másrészről a flóra fontos szerepet játszik a bél fej­lődésében az epithel sejtek érését és az angingenezist indukálva. Ez is valószí­nűleg a szignál molekulák lokális génre­guláló hatásán keresztül érvényesül. Ezek a komplex folyamatok biztosítják a mucosa integritását, melynek jelentősé­ge óriási. Az ép mucosa számos toxin, allergén penetrációját, felszívódását akadályozza meg. Természetesen az intakt mucosa szerepet játszik az invazív kórokozók (pl.: Salmonella) be­hatolása elleni védelemben is. Az flóra súlyos pusztulása esetén elektronmik­roszkóppal „lyukas mucosa” (leaky gut) képét észleljük, mely számos súlyos következménnyel jár.

Mikroba-perifériás immunszisztéma

Már a flóra születés utáni kia­lakulásánál említettük a bélbaktériumok és az enterális immunszisztéma folyam­atos és kölcsönös kommunikációjának jelentőségét, mely egész életünkön át megmarad. Fontos tény, hogy az im­munrendszer mintegy 70%-a a béltrak­tusban és ahhoz kapcsolódóan (mesen­terialis nyirokcsomók) helyezkedik el. Egészséges egyénben a flóra tagjaival szemben immuntolerancia észlelhető, melyet számos mechanizmus biztosít (mucosalis barrier, szelektív IgA-block, M-sejtekhez való kötödés hiánya etc.). A flóra tagjai szinte minden ponton sze­repet játszanak az immunfolyamatok­ban. Modulálják az antigén felvétel, pre­zentáció, degradáció folyamatát, serken­tik az IgA termelést (L. casei, L. acido­philus). A Lactobacillus lactis anti-inflam­matorikus cytokint (IL-10) termel, né­hány Bifidobacterium (B. longum, B. bifi­dum) pedig serkenti az IL-10 termelődé­sét. A B. bifidum és a L. acidophilus a macrophagok phagocytoticus aktivitását fokozzák.E három szint kifejezi a bélflóra há­rom legfontosabb biológiai feladatát, melyek a következők: a kolonizációs rezisztencia biztosítása, a mucosa integritásának megőrzése és az immunmoduláns hatás.

Irodalom

www.progastro.hu

1. Gronlund MM, Lehtonen OP, Eerola E, Kero P. Fecal microflora in healthy infants born by different methods of delivery: permanent changes in intestinal flora after cesarean delivery. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1999;28:19-25.2. Demeter P. A probiotikumok alkal­mazásának lehetőségei emésztőszervi betegségekben. LAM 2006;16(1):41-47.3. Isolauri E, Majamaa H, Arvola T, antala I, Virtanen E, Arviolmmi H. Lactobacillus casei strain GG reverses increased intestinal permeability induced by cow milk in suckling rats. Gastroenterology 1993;105:1643-504. Aendekerk, S., Diggle, S. P., Song, Z., Hoiby, N., Cornelis, P., Carrara, M. and Williams, P. The MexGHI-OpmD mul­tidrug efflux pump controls fitness, antibiotic susceptibility and virutence in Pseudomonas aeruginosa via 4-quinolone-dependent cell­to-cell communication. Microbiology 2005; 151: 1113-1125.

 

Irritábilis bél syndroma és a probiotikumok

Az irritábilis bél syndroma (IBS) funkcionális bélbetegség, melyet legalább 3 hónapja fennálló, visszatérő, hasi fájdalommal/diszkomforttal és székelési zavarokkal járó tünetcsoport jellemez. Létrejöttében jelen tudásunk szerint centrális (psyches, psychoszo­ciális) és „végszervi” (motilitás zavar, viscerális hypersensitivitás) eltérések játszanak szerepet. Ismert, hogy a postinfectiosus állapot, tartós antibi­otikum szedés fokozott rizikót jelent a kórkép kialakulása tekintetében. A bélflóra elemeinek csökkenése is kimu­tatható, különös tekintettel a Lacto­bacillus és Bifidobacterium törzsekre. A megváltozott bélflóra következtében a mucosa immunvédekezése csökken, illetve a bélflóra fermentációs produktu­mainak megváltozott összetétele a bélmotilitást is jelentősen befolyásolja. A probiotikus készítmények szerepét az irritábilis bél syndroma kezelésében több klinikai vizsgálat értékelte. Kimutatták, hogy a betegek egy részében a vékonybél bakteriális kontaminációja kimutatható és ennek eradikációs kezelését követően a klinikai tünetek jelentősen javulnak. Több szerző effektívnek találta a Lactobacillus plantarum adását IBS betegekben. Egy olasz munkacsoport placebo kontrollált vizsgálatában két kombinációt alkalmazott (Lactobacillus plantarum+Bifido-bacterium breve és Lactobacillus plantarum+Lactobacillus acidophilus). Azt találták, hogy 4 hetes kezelés után a két probiotikumot szedő csoportban a hasi fájdalom csökkenése szignifikáns volt a placebo csoporthoz képest. O’Mahony és munkacsoportja randomizált és placebo-kontrollált tanul­mányában két törzs (Bifidobacterium infantis és Lactobacillus salivarius) hatását vizsgálta az IBS tünetek tekin­tetében. Azt találták, hogy a B.infantist szedő csoportban az IBS tünetek szig­nifikánsan javultak. Jelenleg is folynak klinikai vizsgálatok, melyek eredményeit érdemes a jövőben követni.

 Irodalom

www.progastro.hu

1. Neal KR, Hetiden J, Spiller R. Prevalence of gastrointestinal symptoms six month after bacterial gastroenteritis, and risk factors for development of the irritable bowel syndrome: postai survey of patients. BMJ 1997; 314: 779-82.2. Madden JA, Hunter JO. A review of the role of the gut microflora in irritable bowel syndrome and the effects of probi­otics. Br J Nutr 2002 ;88 (Suppl) 1:67-72.3. King TS, Elia M, Hunter L0. Abnormal colonic fermentation in irritable bowel syndrome. Lancet 1998;352: 1187-9.4. Pimental M, Chow EJ, Lin HC. Eradication of small intestinal bacterial over­growth reduces symptoms of irritable bowel syndrome. Am J Gastroenterol 2000; 95:3503-6.5. Niedzielin K, Kordecki H, Brinkenfeld B.Acontrolled, double-blind, ran­domized study on the efficacy of Lactobacillus plantarum 299V in patients with irritable bowel syndrome. Eur J Gastroenterol Hepatol 2001; 13:1143-7.6. 0’Mahony L, McCarthy J, Kelly P, Hurley G, Luo F, Chen K et al. Lactobacillus and bifidobacterium in irritable bowel syn­drome: symptom responses and relationship to cytokine profiles. Gastroenterology 2005;128(3):541-51.7. Saggioro A. Probiotics in the treat­ment of irritable bowel syndrome. J Clin Gastroenterol 2004;38(Suppl 6):104-6.8. Demeter P. A probiotikumok alkal­mazásának lehetőségei emésztőszervi betegségekben. LAM 2006;16(1):41-47.

 

A Helicobacter pylori fertőzés és a probiotikumok

A Helicobacter pylori (Hp) elfordulása a fejlődő országok lakossága körében mintegy 70-90%, a fejlett országokban ez alacsonyabb, megközelítően 20-50%. Szerepe ismert a fekélybetegség, a chronicus gastritis és a gyomor malignus daganatainak kialakulásában. A Hp fertőzés iga­zolásakor meghatározott eradikációs kezelést végzünk, mely különböző antibiotikumokból és protonpumpa-gátló vagy ranitidin-bizmutcitrát adásából áll. Az alkalmazott eradikációs protokollok mellékhatásai között a bélflóra változása kapcsán fellépő panaszok fontos helyet foglalnak el. A probiotikumok alkalma­zása a kezelés mellékhatásainak meg­előzésében és ezáltal a betegek együtt­működésének javításában sikeresnek bizonyult. Emellett felmerült, hogy a különböző probiotikus baktériumok gátolják a Hp szaporodását. Igazolták, hogy a Lactobacillus casei, a Lacto­bacillus acidophilus, a Lactobacillus sali­varius és a Lactobacillus johnsonii in vitro gátolják a Hp szaporodását, illetve metabolikus termékeik baktericid hatásúak. Csíramentes egerekben iga­zolták, hogyha előzőleg megfelelő számú Lactobacillust (L. salivarius) jut­tatnak a gyomorba, a Hp nem tud kolo­nizálódni (megtelepedni). Megkísérelték Helicobacter fertőzött egerek kezelését is Lactobacillus acidophilus tenyészet felülúszójával és azt találták, hogy mind az urease aktivitás, mind a szöveti elvál­tozások csökkentek. Később humán klinikai vizsgálatokban monoterápiában alkalmaztak probiotikumokat és az eradikációt C13-urea kilégzési teszttel illetve biopsiával igazolták sikeresen. Sakamoto és munkacsoportja Lacto­bacillus gasseri kezelést alkalmazott 31 betegen 8 hétig, melynek végén – C13­urea kilégzési teszttel – a Hp aktivitás szignifikáns csökkenését észlelte a kiin­dulási értékhez képest. Egy másik munkacsoport 20 tünetmentes Hp+ beteget kezelt 2 hétig Lactobacillus johnsonii tenyészet felülúszójával, azt 20mg omeprazollal vagy placeboval kombinálva. A kezelést követően 6 hét­tel mindkét csoportban csökkent az UBT értéke, de a gyomorbiopsiás minták a Hp perzisztálását igazolták. Canducci 120 Hp+ beteg randomizált, paralel­group vizsgálatát végezte. Az egyik cso­port egy klasszikus hármas eradikációs protokollt (2×20 mg rabeprazole + 3×250 mg clarithromycin + 3×500 mg amoxi­cillin), a másik csoport ugyanezt kapta liofilizált, ínaktivált Lactobacillus aci­dophilust tartalmazó készítménnyel kiegészítve. Az eradikációs ráta az első csoportban 72%, míg a másodikban 87% volt.

Irodalom

www.progastro.hu

1. Cremonini F, Di Caro S, Covino M, Amuzzi A, Gabrielli M, Santarelli L et aV. Effect of different probiotic preparations on anti-Helicobacter pylori therapy-related side effects: a parallel group, triple blind, placebo­controlled study. Am J Gastroenterol 2002; 97: 2744-9.2. Demeter P. A probiotikumok alka­lmazásának lehetőségei emésztőszervi betegségekben. LAM 2006;16(1):41-47.3. Bhatia SJ, Kochar N, Abraham P, •’ Nair NG, Mehta AP. Lactobacillus aci­dophilus inhibits growth of Campylobacter pylori in vitro. J Clin Microbiol 1989;27:2328­30.4. Lorca GL, Wadstrom T, Valdez GF, Ljungh A. Lactobacillus acidophilus autolysins inhibit Helicobacter pylori in vitro. Curr Microbiol 2001:42:39-44.5. Kabir AMA, Aiba Y, Takagi A, Kamiya S, Miwa T, Koga Y Prevention of Helicobacter pylori infection by lactobacilli in a gnotobiotic murine model. Gut 1997;41:49­55.6. Coconnier M-H, Lievin V, Hemery E, Servin AL. Antagonistic activity against Helicobacter infection in vitro and in vivo by the human Lactobacillus acidophílus strain LB. Appl Environ Microbiol 1998;64:4573-80.7. Sakamoto I, Igarashi M, Kimura K, Takagi AQ, Miwa T, Koga Y Suppressive effect of Lactobacillus gasseri OLL 2716 (LG21) on Helicobacter pylori infection in humans. J Antimicrob Chemother 2001;47:709-10.8. Canducci F, Armuzzi A, Cremonini F, Cammarota G, Bartolozzi F, Pola P et al. A lyophilized and inactivated culture of Lactobacillus acidophilus increases Helicobacter pylori eradication rates. Aljment Pharmacol Ther 2000;14:1625-9.

 

Hepaticus enchephalopathia

A hepaticus encphalopathia (HE) acut vagy chronicus májbetegség következményekét kialakuló tünetcso­port, melyre jellemző, hogy a máj­betegség tünetei mellett neuromuscu­laris és neuro-psychiatriai tünetek jelen­nek meg. A probiotikumok adása, mint terápiás lehetőség az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerül. A probio­tikus baktériumok számos hatása indokolja e kezelési mód bevezetését. Kimutatták, hogy a bélflóra bizonyos baktériumai csökkentik a bélben a bak­teriális urease aktivitást (a Gram-negatív urease termelő baktériumok kompetitív gátlásával), az intraluminalis pH csök­kentésével gátolják az ammónia fel­szívódását, csökkentik a bél mucosa permeábilitását és ezáltal csökkentik az egyéb toxinok felszívódását is, csökken­tik a gyulladásos jelenségeket és az oxi­datív stresszt a májsejtekben, valamint javítják az ammónia és egyéb toxinok eliminációját a májból. Összehasonlítva a lactulose és antibiotikus kezeléssel a probiotikumok több előnyös tulajdon­sággal rendelkeznek, emellett kiemelkedő tolerálhatóságuk­nak köszönhetően nem kell a szokásos mellékhatásokkal (puffadás, hasmenés) számolnunk. A Lactobacillus acidophilus adását HE-ban már a 60-as években több szerző felvetette. Liu és munkacso­portja placebo kontrollált vizsgálatában 4 törzsből álló készítmény (Lactobacillus paracasei, Pediacoccus pentoseceus, Leuconostoc mesenteroides, Lacto­bacillus plantarum) hatását vizsgálta 30 napos kezelést követően. A placebo csoporttal összehasonlítva a probiotikus csoportban szignifikánsan csökkent a széklet pH, a potenciálisan urease ter­melő baktériumok (Fusobacterium, Staphylococcusok, Pseudomonas etc.) száma és a szérum ammónia szint, valamint szignifikánsan javultak a neu­ropsychiatriai tesztek eredményei és a betegek Child besorolása. Egy másik munkacsoport főként a fakultatív hetero­lacticus Lactobacillusok (Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lacto­bacillus plantarum) használatát javasol­ja, mivel ezek a bélben jelenlevő glükóz­ból döntően laktótot állítanak elő, elha­nyagolható vagy kis mennyiségű CO2 mellett, elkerülve a fokozott gázképző­dést.

Irodalom

www.progastro.hu

1. Blei A, Cordoba J. Hepatic encephalopathy. Am J Gastroenterol 2001;96:1968-76.2. Solga SF. Probiotics can treat hepatic encephalopathy. Medical Hypotheses 2003;61:307-13.3. Macbeth W., Kass E., McDermott W. Treatment of hepatic encephalopathy by alteration of intestinal flora with Lactobacillus acidophilus. Lancet 1965;1:399-403.4. Read A. E., McCarthy C. F., Heaton K. W., Laidlaw J. Lactobacillus aci­dophüus (Enpac) in treatment of hepatic encephalopathy. BMJ 1966; 1: 1267-9.5. Liu Q, Duan ZP, Hada K, Bengmark S, Kurtovic J, Riordan SM. Synbiotic modulation of gut flora: effect on minimal hepatic encephalopathy in patients with cirrhosis. Hepatology 2004;39:1441-9.6. Bongaerts G, Severijnen R, Timmerman H. Effect of antibiotics, prebi­otics and probiotics in treatment for hepatic encephalopathy. Med Hypotheses 2005;64:64-8.7. Demeter P. A probiotikumok alkal­mazásának lehetőségei emésztőszervi betegségekben. LAM 2006;16(1):41-47.

 

Probiotikumok és sport

Sporttevékenységet ne kezdjünk jól­lakottan, legalább két órával az étkezés után kezdjünk sportolni. A reggeli edzést se kezdjük üres hassal, néhány falat kön­nyen emészthető, gyorsan felszívódó táplálékot vegyünk magunkhoz. A meleg napokon különösen fontos, hogy könnyen emészthető, zsírszegény ételeket készítsünk vagy válasszunk magunknak. A folyadékpótlás talán a legfontosabb mindenki, különösen a sportoló számára. A meteorológiai körülményektől függően (hőmérséklet, páratartalom, szélerősség) akár több liter folyadékot is elveszít­hetünk néhány óra alatt, ezért már a sportolás megkezdése előtt, valamint a sporttevékenység alatt rendszeresen fogyasszunk folyadékot, igyunk 15-20 percenként 1-2 dl vizet, esetleg sportitalt! A sportitalokkal nem csupán folyadékot, ásványi sókat, de energiát (szénhidrá­tokat) is pótolunk, mely elhúzódó (több órás) sporttevékenység alatt igen lényeges. A szénsavas italok nem aján­lottak puffasztó hatásuk miatt; a rostos üdítőitalok sav és magasabb cukortartal­muk miatt gyomor-bélrendszeri mellék­hatásokat okozhatnak.Intenzív fizikai terhelés során az emberek jelentős hányadánál kelle­metlen tünetek jelentkezhetnek, pl. émelygés, hányinger, puffadás, görc­sös fájdalom, hasmenés. Ezen kellemetlen jelenségeket a helytelen táplálkozás, valamint a meg­erőltető fizikai terhelés során jelentősen csökkenő zsigeri vérellátás magyarázza. A bélfalban kialakult hypoxia ron­tja a bél nyálkahártyájának működé­sét, megbontja a bélflóra egyensú­lyát, és az immunrendszer működésé­nek átmeneti zavarát idézi elő. A jelen­séget a szakirodalomban „edzés utáni immunfunkció csökkenésnek” (PEIS= „post-exercise immunosup­pression” ) nevezik.Nemzetközi tanulmányok igazolják, hogy megfelelő probiotikus készítmé­nyek fogyasztásával ezen kellemetlen tünetek csökkenthetők.Rendszeresen sportolók 50%-nál az intenzív edzések után megjelennek kü­lönböző gyomor-bélrendszeri panaszok (gyomorégés, étvágytalanság, puffadás, hasmenés), valamint fertőzéses eredetű felső légúti tünetek (tüsszögés, orrfolyás, torokfájás), esetleg fertőzéses hasme­nés. Ezek oka többek között a belek vérellátásának csökkenése az edzés alatt, a megnövekedett stressz hormon szint, valamint a bevitt nagy mennyisé­gű fehérje. A tünetek megjelenését befolyásolja, súlyosbítja még az edzés magas intenzitása, az edzettségi állapot és az edzés alatti folyadékhiány (4%-os folyadékvesztésnél a bélfal keringése mi­nimálisra csökken).Mindezek megbontják a bélflóra egyensúlyát, így lényegesen romlik a tápanyagok felszívódása és az immun­rendszer fertőzésekkel szembeni véde­kezése (az immunrendszer sejtjeinek 70-80%-a a gyomor-bélrendszer nyál­kahártyájában található.) A tünetek kivédésére a vitaminok, ásványi anyagok és az edzés alatti 3-6 százalékos szénhidrát tartalmú sportital fogyasztása mellett javasolt a probi­otikus készítmények rendszeres hasz­nálata is. Az elmúlt évek kutatásai, valamint sportolókon Ecologic 326 nevű (Ma­gyarországon ProGastro Sport néven forgalmazott) készítménnyel végzett nemzetközi klinikai vizsgálatok iga­zolták, hogy a jótékony baktériumok rendszeres használata javította a tápa­nyagok felszívódását, az immunrend­szer működését, megelőzte a fertő­zések kialakulását, biztosította a zavar­talan felkészülést.

Irodalom

www.progastro.hu

1. Brouns, F., and Beckers, E. Is the gut an athletic organ ? Digestion, absorption and exercise. 1993.Sports Medicine 15 (4): 242­2572. Moses, F M.. The effect of exercise on the gastrointestinal tract. 1990. Sports Medicine 9 (3): 159-172.3. Payne, D. L., Welsh, J.D., and Claypool P.L. Breath hydrogen response to carbohydrate malabsorption after exercise.1983. Journal of laboratory and Clinical Medicine 102: 147-150 4. Knochel, J. P. Heat stroke and related heat stress disorders. 1989. Dis. Month 35:306­377.5. Moore, G. E., Blair Holbein, M. E., and Knochel, J. P. 1995. Exercise-associated col­lapse in cyclists is unrelated to endotoxemia. Medicine and Science ín Sports and Exercise. 27(9): 1238-42.6. Andrew Hamilton,Strategiesg to boost your natural immunity and keep infection and the effects exercise stress at bay 2004. Nutritional Medicine, Peak Performance 194:8-11

Szakorvosunk: Dr. Zéman Zsolt

Előjegyzés: 30/239-2424

Rendelési idő: KEDD 18-20